Цікаво

ЯКА БДЖОЛА ЖАЛИТЬ НАЙБОЛЮЧІШЕ?

Джастін О. Шмідт (нар. 1947 р.), ентомолог із Центру досліджень Карла Хайдена в Аризоні (США) все життя вивчав комах. Одним із його інтересів стало відчувати на собі ужалювання та укуси різних перетинчастокрилих комах та класифікувати відчуття за ступенем болючості. З 1983 року почали виходити досить емоційні та барвисті статті на цю тему, а у 2015 вийшла ціла книга. Завдяки їй ці оцінки здобули широку відомість і шкалу стали офіційно називатися індексом болю Шмідта.

Загалом у списку 78 видів та 41 роду перетинчастокрилих комах. А ступінь болю розділена на чотири рівні: від практично нечутливих – 1, до дуже болючих – 4.

Щодо, медоносних бджіл, то вони в рейтингу на 2 рівні. Найболючіше жало з загону бджіл має гігантська бджола-тесляр фіолетова (іноді її ще називають бджолою Борнео). Шмідт обозначає біль від її жала на рівні 2,5. Довжина тіла цієї комахи близько 25 мм, тіло чорне, проте груди і голова з синім металевим блиском, крила темні з фіолетовим відливом. Бджола зустрічається переважно у південній частині Європи, на Кавказі, в Азії та на Близькому Сході та Північній Африці. В Україні її можна зустріти у Криму, є дані, що вона була помічена у Миколаївській області.

Ужалювання наших місцевих ос та шершнів Шмідт оцінює третім рівнем болючих відчуттів. Самий же нестерпний біль дослідник зазнав від укусу гігантської тропічної мурашки Bullet Ant (буквально з англійської мурашка-куля).

Залишається відзначити, що науковий світ гідно оцінив жертовну роботу Джастіна і в 2015 році йому було присуджено шнобелівську премію з фізіології та ентомології.

Анатолій ГУРМАН

One Response

  1. Щойно бачила цю бджолу у білоцерківському районі Київської області
    Вона дійсно дуже красива, але близько підходити страшно, бо велика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.