Сучасники - інтерв'ю

КОМПАНІЇ ОБ’ЄДНУЮТЬСЯ В УНІКАЛЬНЕ ВОСКОВО-ВОЩИННЕ ПІДПРИЄМСТВО

Пасічники Юрій Кулаков (справа) та Денис Солдатов (зліва). 

Через повномасштабну війну харківська та житомирська компанії поєднують потужності у восково-вощинне підприємство, яке базуватиметься у Житомирі. Підприємство має унікальні технології та стане єдиним у своєму роді в Україні. Про це в етері Українського радіо Житомир розповіли очільники обох компаній: директор житомирського ТОВ “Агрофірма “Бджоловод”, почесний пасічник України Юрій Кулаков та директор харівської компанії “Бджолопродукт” віце-президент Спілки пасічників України Денис Солдатов.

Обидва пасічники знайомі упродовж багатьох років. Рішення про переміщення підприємства з Харківщини було непростим, каже Денис Солдатов, але нині в умовах війни головне – зберегти унікальні технології та напрацювання. Ще однією підставою для об’єднання зусиль стало спільне бажання підприємців зберегти українську бджільницьку галузь, покращуючи якість виробничого процесу.

“Наше виробництво пов’язане не лише з воском, а й з технологіями виробництва продуктів бджільництва та використання їх у парфумерії, косметології та інших сферах, – каже Юрій Кулаков. – Наше основне завдання: створити підприємство, яке буде виробляти продукцію органічного походження, якою ми забезпечуватимемо наших пасічників. У нас є напрацювання стосовно того, як відновити віск для бджоли, щоб він був природнім. Це тема, якою я живу. Всі вважають, що основою бджільництва є гарна матка, гарні бджоли, вулики, системи і так далі. Але це не так. Основою бджільництва є віск, з якого бджоли відбудовують свої чарунки. Тобто віск (чарунка) – то колиска для бджоли, її житло і комора для бджолиного збіжжя: пилку, перги, прополісу, меду тощо. Якщо не надати воску природної структури, ми багато втратимо. Доведено вченими, що присутність у вощині фальсифікатів: парафіну, церезину, озокериту, природних жирів, телячого жиру і так далі – нищить мікрофлору кишківника бджоли, і бджола вже не зможе виробити достатньо якісний мед. Матка, вирощена на неякісній вощині, продукуватиме таких же неякісних бджіл”.

За словами Юрія Кулакова, точність, з якою виробляється вощина, сягає однієї сотої міліметра.

“Бджоли до цього дуже чутливі, – говорить пасічник. – На кожному листку вощини – шість з половиною тисяч чарунок, кожна з яких має бути 5,35-5,37 міліметра в діаметрі – не більше і не менше”.

Виробництво, яке нині переміщується з Харківської області до Житомира – це унікальне підприємство, що виробляло вощину для всіх провідних органічних пасік України.

“Ми експортували чистий віск і чисту вощину та виготовляли для багатьох найбільших фармацевтичних та косметичних підприємств України сировину високої якості з налагодженою системою контролю безпеки та якості продуктів, – розповідає Денис Солдатов. – На жаль, війна все це порушила. Наші технології розроблялися упродовж останніх 20 років у різних напрямках – і по воску та вощині, і в напрямку переробки продуктів бджільництва. Маючи пасіку, ми не могли нормально продати мед. Тому почали розробляти інші продукти, які могли зацікавити людей. За 15 років отримали гарний результат: у нас є технологія консервації медом будь-чого – лікувальних трав, екстрактів, ягід, горіхів тощо. Друга технологія – переробка прополісу як сировини. На сьогодні наше підприємство може виробляти екстракт, олію, воду і густий екстракт, тобто виділяти чистий прополіс. Взагалі ця речовина нерозчинна ні в олії, ні в воді. Ця технологія унікальна, тому що в світі є три чи чотири компанії, які виробляють водний екстракт. Ці технології будуть пізніше переміщені, бо це складне виробництво, пов’язане з технологією. А воскову лінію ми вже перевезли на вісімдесят відсотків і почали монтаж”.

На новому місці підприємці планують створити мінімум сім робочих місць, а якщо вдасться втілити всі задумки – дати роботу понад п’ятдесяти найманим працівникам. Люди, які займатимуться логістикою, будуть залучені окремо. Робочою назвою нового підприємства поки що є “Житомирський восково-вощинний завод”.

“На жаль, повний склад унікальних фахівців зберегти не вдалося, тож на новому місці доведеться готувати нових. Процес складний і тривалий, адже потрібних виробництву працівників не готує жоден навчальний заклад. Плани дуже великі: до початку сезону у березні хочемо змонтувати все, сертифікувати виробництво і почати працювати на Україну і українських людей. Ми з Юрієм Кулаковим поєднали зусилля і досвід двох фахівців у цій галузі і я думаю, що це на краще, хоча приймати рішення про переїзд і було надзвичайно важко”, – говорить Денис Солдатов.

https://suspilne.media/321172-harkivska-ta-zitomirska-kompanii-poednuut-potuznosti-v-unikalne-voskovo-vosinne-pidpriemstvo/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.