Малина медонос
Медоноси

Малина

Малина – Rubus idaeus L.- багаторічний чагарник з сімейства розоцвітих, цінний медонос. Квітки малини виділяють рясний нектар і містять багато пилку.

У червні бджоли охоче відвідують як дику малину в ліcaх, так і культурну в садах. Вони працюють на квітках малини з ранку до вечора, а іноді навіть під час теплих дрібни х дощів, оскільки квітки, нахилені вниз, захищені від дощу і нектар з них не вимивається.

Зарості дикої малини зустрічаються в лісах, на вирубках, гарі, в лісових ярах. Малина – багаторічна рослина, але кожне стебло її живе лише 2 роки.

У першому році вони , який засихає, завжди буйно кущиться молода поросль, яка виникає з прикореневих нирок. Зацвітає малина через місяць ліcля облиственіння.

Цвітіння триває більше місяця і залежить від погоди і місця проживання. Нектарники квіток малини – круr залозистої нектароносної тканини, розташованої на квітколоже квітки між пучком плідників і оточуючими йоro 35 тичинками.

Здобуваючи нектар, бджола просуває хоботок до квітколожа між тичинками і зав’яззю, що зазвичай сприяє перехресному запиленню, хоча у більшості сортів лerкo відбувається і самозапилення.

Квітки її бувають відкриті один день з ранку до сутінків; на наступний день вони також відкриваються вранці, але між -14 і 17 годинами відвалюються або в’януть.

У сприятливу погоду бджоли приносять щодня від 2,5 до 5,5 кr меду з малини на вирубках. У лісостеповій зоні малина цвіте не більше двох тижнів, в середній лoлocі – близько місяця, а на півночі близько двох місяців. Сильні бджолині сім’ї з малини збирають товарний мед, а сім’ї слабші зміцнюються,і забезпечують себе запасами корму.

Один гектар малинників за сприятливих погодних умов може дати до 100 Кг меду. Малина добре росте на суглинних і супіщаних грунтах. Розводять її зазвичай кореневими паростками, саджаючи їх у добре підготовлений грунт. У південних районах це лyчшe робити восени, а в північних – ранньою весною. Кущі садять рядами з відстанню між ними не більше одного метра. На зиму кущі пригинають до землі, зв’язують мачулою.

Найбільший урожай малини отримують на плантації в віці 4-6 років. Після цього посадку відновлюють на новому місці.

Культурні сорти малини походять від чотирьох видів – малини звичайної європейської (Rubus idaeus) і трьох американських видів. Мед з малини має малиновий смак і відноситься до світлих медів найвищої якості. Наукова назва роду Rubus походить від грецького слова ruber – червоний, через колір плодів багатьох видів.

Джерело: Журнал “Пчеловодство”, № 7, 1979 рік, с. 33

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.